ZIHNIN GELECEĞI, MICHIO KAKU

Zihnin Geleceği, bir zaman yalnızca bilimkurgunun ilgi alanına giren konulara bilimin çerçevesinden bakıyor. Telepati, zihin kontrolü, avatarlar, telekinezi ve hafızanın ya da rüyaların kaydedilmesi gibi konularda, dünyanın önde gelen laboratuvarlarında yürütülen en son araştırmaları ve şaşırtıcı sonuçlarını sunuyor.

“Öz farkındalık, bulunduğun, var olduğun dünyanın bir modelini çıkarmak ve içinde bulunduğun bir geleceği simüle etmektir. “

— Michio Kaku

Merhaba

Evrenin görkemine tanık olmak isterseniz yalnızca gözlerinizi geceleri milyarlarca yıldızla ışıldayan gökyüzüne çevirmeniz yeterli. Atalarımızın gökyüzünün o ihtişamı karşısında nefeslerinin ilk tutulduğu günden beri şu iki soru üzerinde kafa yormaktayız: Bütün bunlar nereden geldi? Bütün bunlar ne anlama geliyor?
Zihnimizin gizemine tanıklık etmemiz için tek yapmamız gereken; aynada kendimize bakmak ve gözlerimizin ardında ne olduğunu merak etmek. Bu da aklımızı meşgul eden bir takım soruları beraberinde getiriyor: Bir ruhumuz var mı? Öldükten sonra bize ne oluyor? “Ben” aslında kimim? Bu sorular ise bizi şu nihai soruya getiriyor: Bu büyük kozmik planda yerimiz neresi? Büyük Viktoryan biyologlardan Thomas Huxley’in de bir zamanlar söylediği gibi, “İnsanlık için soruların en büyüğü, diğer tümünün arkasındaki ve hepsinden daha önemli olanı, insanın Doğa içindeki konumunun ve Kozmos ile olan ilişkisinin belirlenmesidir.

Gerçekten de tarihin büyük bir kısmi ‘boyunca İnsan zihninin ne olduğunu ya da nasıl çalıştığını anlamakta zorlandık. Eski Mısırlıları sanat ve bilimdeki tüm o görkemli başarılarına karşın, beynin gereksiz bir organ olduğuna inandılar ve firavunlarını mumyalarken beyni attılar. Aristo, ruhun beyinde değil, tek işlevi kardiyovasküler sistemi soğuşmak olan kalpte olduğuna inanıyordu. Descartes gibi kimileri İse ruhun vücuda beyindeki epifiz denilen minik salgı bezinden girdiğini düşünmekteydi. Ancak sağlam kanıtların yokluğunda bu teorilerin hiçbiri kanıtlamamaktaydı.

“Benim Beyin ile temel kabulüm, bizim kimi zaman zihin dediğimiz şeyin, onun anatomisinin ve fizyolojisinin sonuçlarından başka bir şey olmadığıdır.” — Carl Sagan

İnsan bilinci, dünyanın modelini yaratıp geleceği simüle etmek için, geçmişi değerlendirerek zamanda simülasyonunu yapan özel bir bilinç formudur. Bu, bir hedefi gerçekleştirebilmemiz için karar verirken birçok geribildirim döngüsünü kullanmamızı ve değerlendirmemizi gerektirir.

Dr. Daniel Gilbert, ” İnsan beyninin en büyük başarısı gerçekte var olmayan nesne ve olayları hayal edebilme yeteneğidir ve bu yetenek geleceği düşünebilmemizi mümkün kılmaktadır. Bir, filozofun dediği gibi, insan beyni bir ‘beklenti makinesidir’ ve yaptığı en önemli iş ‘geleceği yaratmak’tır” diyor.

Bir kişinin beyninin tam olarak hangi bölgesinde geleceğin simülasyonunun yapıldığını, beyin taramalarını kullanarak bulup gösterebilme olanağına sahibiz. Nörolog Michael Gazzaniga “lateral prefontal korteks’te bulunan ‘bölge 10’ insanlarda maymunlara göre nerdeyse iki kat daha büyüktür. Bölge 10; bellek ve planlama, idrak etme esnekliği, soyut düşünce, uygun davranışı sergileme ve uygunsuz olanı engelleme, kural öğrenme ve duyular tarafından algılananlardan uygun olanları seçme ile ilgilidir” diye belirtmektedir.

Peki beyin tam olarak geleceği nasıl simüle eder? İnsan beyni çok fazla duyusal ve duygusal veriyle dolup taşar. Öte yandan asıl önemli nokta, geleceği olaylar arasında nedensel bağlantılar kurarak simüle eder.

Zihnin Geleceği, sinirbilimin sınırlarının zorlandığı, olağanüstü bir yolculuk. Dr. Kaku, insan beyninin bilgisayarlara yüklendiği, duyguların ve düşüncelerin bir beyin ağında toplandığı, kavrama yeteneğini geliştiren ilaçların olduğu, bilincin evrene gönderilebildiği, hatta ölümsüzlüğün sınırlarının zorlandığı bir geleceği bilimin kurgusuyla sunuyor. “Olanaksızın Fiziği” ve “Geleceğin Fiziği” gibi çok satan kitapların yazarı ve pek çok bilim programının yapımcısı olan Michio Kaku bu kitabında, evrendeki en büyüleyici ve en karmaşık yapı olan insan beyni üzerine bilimsel araştırmaları ortaya koyuyor.

Zihnin Geleceği, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: